Aşure günü orucu (10 muharrem)

Bu sene (2013) aşure günü 13 Kasım, Çarşamba gününe denk gelmektedir. 12-13 Kasım salı-çarşamba veya 13-14 Kasım çarşamba-Perşembe aşure orucunu tutmayı ihmal etmeyelim.

Aşure, on manasına gelen “aşr” kelimesinden alınmıştır. Hicrî senenin birinci ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe Aşure günü denilmiştir.

Muharrem ayının onuna rastlayan aşure gününün fazileti de o günde cereyan ede gelmiş olaylardan kaynaklanmaktadır ki, Cenâb-ı Hak, bu mübarek günde on peygamberine on büyük ihsanda bulunmuştur.

Şöyle ki:

  1. Hz. Adem (A.S.)ın tövbesi bu gün kabul edilmiştir.
  2. Hz. Nûh (A.S.)ın gemisi bu günde, Cudî dağının üzerine, karaya oturmuştur.
  3. Hz. İbrahim (A.S.) bu günde dünyaya gelmiştir.
  4. Hz. Yakub (A.S.)ın gözleri aşure günü tekrar görmeye başladı.
  5. Hz. Yunus (A.S.) balığın karnından bugün kurtulmuştur.
  6. Hz. Yusuf (A.S.) kuyudan aşure günü çıkarılmıştır.
  7. Cenab-ı Hak, Musa (A.S.)a aşure gününde mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ve askerlerini sulara boğmuştur.
  8. Hz. Davud (A.S.)ın tövbesi bu gün kabul buyrulmuştur.
  9. Hz. İsa (A.S.) aşure günü doğmuş ve o günde de göklere kaldırılmıştır.
  10. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin tasavvur edilebilen gelmiş geçmiş bütün günahları aşure gününde afv edilmiştir.

Ayrıca, Hz. İdris (A.S.)ın göklere kaldırılışının, Hz. Eyyüb (A.S.)ın hastalıktan kurtuluşunun ve Hz. Süleyman (A.S.)a saltanatının ihsan edilişinin de aşure gününde vaki olduğu rivayet edilmektedir.

Aşure orucu tutmanın mükafatları:

 

 

AŞURE ORUCU

Muharrem ayının onuncu günü olan Aşûre günüyle beraber ya ondan bir gün evvel ya da ondan bir gün sonra (yani Muharrem’in 9 ve 10 veya 10 ve 11) olmak üzere iki gün oruç tutulur ki sünnettir. Büyük mükâfatı vardır.

Ebû Katade (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Aşûre günü orucunun, önceki yılın günahlarına kefaret olacağını ALLAH Teâlâ’nın rahmeti’nden umarım” buyurmuşlardır.

Yine Abdullah b. Abbas (R.A.)’dan rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Aşure günü oruç tutunuz ve o hususta Yahudilere muhalefet edin. Binaenaleyh aşureden bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutun, buyurmuşlardır.” Bu bakımdan sadece aşure günü oruç tutmak mekruhtur.

Aşûre günü, ziyafet hazırlamak, aile halkını sevindirmek, sene boyunca bereketlere vesile olur.

Ebû Saidi’l-Hudrî (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Aşûre günü, aile efradına yeme-içmesini bol yapan kimseye, Cenâb-ı Hak sene boyunca rızkını genişletip bollaştırır,” buyurmuşlardır.


kaynak: Mehmet Talü (İlahiyatçı yazar – Milli Gazete)

Yazarın sitesi:

7 Replies to “Aşure günü orucu (10 muharrem)

  1. sa öncelikle
    ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN ASURE AYINIZ MUBAREK HZ ALİ VE COCUKLARI HASAN HÜSEYİNİN KALBİ SİZİNLE OLSUN EFENDMİZİN GÜZELİ BEREKLİ YANINIZDA OLSUN ALLHA EMANET OLUN

  2. Yüce Rab,bimmiz Aşure ayı(GÜNÜNÜ) bütün Ümmeti Muhammede hayırlı ve kutlu eğlesin. Hepimize kutlu olur inşallah. Oruç tutan kardeşlerimizin niyetlerini kabul eder Yüce Cenabı ALLAHımız, amin.

  3. Şöylesi Kutlu bir günde Yüce Yaratıcımız ALLH cc un Selamı bütün inanmış ve mümin kullarının üzerine olsun. Rab,bimiz hepimizin günahlarını bağışlar ve bütün dertlerimize derman gönderir İnşallah. Alemleri Yaratan Yüce ALLAH cc Meleklerin, İlahi Kitapların, Peygamberlerin, Hayrın ve Şerrin, Kıyamet Gününün ve Kelimei Tevhidin (Lailehe illallah Muhammedun ResuluALLAH) hatırına bütün Ümmeti Muhammedin dünya ve ahiret hayatını kolaylaştırır ve hayılı makamlar nasip eder inşallah.

  4. herkesin bu güzel ayda mübarek olayların gercekleş tiği aşure gününü kutluyorum allah bütün mümün lerin yardım cısı olsun

  5. Bu Hayırlı gunde ALLAH c.c selamı butun mümin kardeşlerimin üzerine olsun.Allah c.c bu muharrem ayının 10. gununu ihya edenleri tövbelerini kabul günahlarından mağfiret etmesi dileğiyle.

  6. Muharrem Ayımızın tüm kardeşlerim için hayırlara, dualarının kabulüne, günahlardan arınmaya vesile olmasını diliyorum… DUALARLA VE AŞKLA*

  7. ve 2014…kaderde 1 Muharremde yeniden burada olmak varmis. Bu sayfada simdiyece bulunmus herkesin ve su an yanimda olsa da olmasa da tanidigim herkesin dualari hayirlarla kabul olsun. Hicri yilbasi Muharrem ayi hem matem ayi hem de ehlibeyti hissetme zamani olarak yureklerimize islesin insallah.seneye de insallah iki satir yazabilirim suraya.:)) Selametle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir